Skip to main content

Foamroller Test 2023

 

 

De beste foamroller voor ieders budget

 

foamrollers

AJ-Sports Foam roller set

High End

 

schuimroller

Trigger Point GRID Foam Roller

Mid Range

 

massage roller

#DoYourFitness Fascia massage roller

Budget

 

 

foamroller

Meestal is de keuze aan schuimrollers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor foamrollers

✅ Betrouwbare partners

De beste Foamrollers vind je hier

Een foamroller is een stevige buis met een omhulsel van schuim waarmee je jezelf kunt masseren. Foamrolling ook wel een Myofasciale release techniek genoemd is een veelvoorkomende spierhersteltechniek die gebruikt wordt in de sportschool, bij fysiotherapeuten, revalidatietherapie maar ook gewoon als zelfmassage hulpmiddel voor en na een workout. Een spier is omgeven door bindweefsel die soms op bepaalde plekken kan samenklitten met de spier.

Maar kan soms kan ook de spier zelf samenklitten. Deze knopen worden ook wel triggerpoints genoemd. En zoals je al kan raden moet je met een foamroller juist deze triggerpoints los masseren. Je brengt de schuimroller op de specifieke punten van de spier en zo kan je het herstel van je spier positief beïnvloeden. Als jij veel sport dan weet je dat een goede opwarming noodzakelijk is om blessures te voorkomen maar ook om de prestaties te verbeteren. Je kan met een foamroller het opwarmen verbeteren en ook na de training kan je zo de spieren losmaken.

Het juiste gebruik van een foamroller is van groot belang want als je zomaar er op los rolt kan je jezelf bezeren of kan dit het herstelproces nadelig beïnvloeden. Raadpleeg een sportcoach of deskundige om te weten te komen welke oefeningen het best zijn voor jouw lichaam. Buiten het juist gebruik is het ook van belang de juiste foamroller te hebben. Er zijn veel verschillende foamrollers te verkrijgen met elk hun eigen functies en eigenschappen.

Op deze pagina bespreken we de verschillende foamrollen en voor welke situaties gebieden je ze het best kan gebruiken op je lichaam. Een goede foamrol is belangrijk en juist daarom hebben wij een volledige TOP 10 samengesteld met de beste foamrollers die op het internet verkrijgbaar zijn.

Wij hebben een consumentenonderzoek gedaan en zijn daarna aan de slag gegaan met de data. Vanuit hier hebben wij een goed beeld gekregen welke foamrollers van hoge kwaliteit zijn en welke foamrollers door hun gebruikers aanbevolen worden. Lees deze pagina verdere om alles te weten te komen over foamrollers.

Deze glad foamrollers hebben geen structuur en is de ideale keuze voor beginnende sporters. De massage zal minder diep zijn. Het voordeel is dat ze minder pijn doen als foamrollers met structuur.
Foamrollers met structuur worden meestal gebruikt door gevorderde sporters en atleten. Ze zijn beter om de triggerpoints te stimuleren, dit resulteert in een diepere massage. Nadeel is dat ze meer pijn doen als gladde foamrollers.

TOP 10 Foamrollers

Model Review
1 AJ-Sports Foam roller set AJ-Sports Foam roller set

96.4%

“Goede roller set, rolt goed en is erg stevig!”

ReviewPrijs
2 Rising-Phoenix Grid Foam Roller Rising-Phoenix Grid Foam Roller

97.2%

“Een stevige foamroller die voldoet aan de gebruikersverwachtingen.”

ReviewPrijs
3 Matchu Sports Foamroller Matchu Sports Foamroller

97.4%

“Heerlijke rol om je spieren mee te verzorgen, en dat tegen een scherp prijs!”

ReviewPrijs
4 Trigger Point The Grid X Trigger Point The Grid X

94.2%

“Deze foam roller is van top kwaliteit en doet wat het moet doen!”

ReviewPrijs
5 SISSEL Pilates Roller Pro Soft SISSEL Pilates Roller Pro Soft

94.4%

“Deze artikel voldoet aan de verwachtingen, goede kwaliteit en handig in gebruik.”

ReviewPrijs
6 Gymstick Pro Foam Roller Gymstick Pro Foam Roller

94.4%

“Fijne en stevige foamroller. Perfect rond en zakt niet in.”

ReviewPrijs
7 Gladiator Sports Foam roller Gladiator Sports Foam roller

92.4%

“Prima stevige foam roller. Het voldoet aan de verwachtingen!”

ReviewPrijs
8 GRID Foam Roller Trigger Point GRID Foam Roller

95.8%

“Heel handige roller, weegt licht en in aangenaam opvallend kleurtje.”

ReviewPrijs
9 #DoYourFitness Fascia massage roller #DoYourFitness Fascia massage roller

96.4%

“Stevig, handig in gebruik en compact en makkelijk op te ruimen!”

ReviewPrijs
10 Tunturi Yoga Grid Foam Roller Tunturi Yoga Grid Foam Roller

91.6%

“Vormgeving, oppervlakte, dikte, materiaal… allemaal goedgekeurd!”

ReviewPrijs

 

Wat is een Foamroller / Schuimroller?

 

Waarom een Foamroller kopen?

Zoals je boven al kon lezen gebruik je een foamroller om triggerpoints in je spieren los te masseren. Je kan met een foamroller makkelijk zelf je eigen masseren en dit is goedkoper dan bijvoorbeeld een kinesist of fysiotherapeut.

Let er wel op dat een foamroller geen vervangmiddel is voor deze behandelingen. Luister altijd naar je lichaam en raadpleeg een deskundige indien nodig. Je therapeut kan ook samen met jou beslissen welke oefeningen met een foamroller gunstig kunnen zijn voor jouw probleem.

Als je bijvoorbeeld veel aan krachttraining doet dan weet je dat het lichaam sterk belast wordt. Je spieren hebben nood aan ontlasting en om je daar mee te helpen kan foamrolling een onmisbaar hulpmiddel zijn in je herstelproces.

Een foamroller is een veelzijdige tool die buiten spierhersteltechniek nog voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Zo werkt een foamroller blessurepreventief bij een opwarming. Tijdens de training heb je dan minder kans op een blessure. Verder wordt een schuimroller ook gebruikt direct na de training als cooling down. Het bevordert de bloedcirculatie in de spier en op deze manier kan de spier meer zuurstof opnemen waardoor het herstelproces verbeterd wordt. Hieronder alle voordelen van een foamroller:

Voordelen van een foamroller

✅ Spierherstel

✅ Voor het masseren van triggerpoints

✅ Bevordert bloedsomloop in de spieren

✅ Bevordert de prestaties

✅ Spierontlasting

✅ Verminderd de kans blessures

✅ Goedkoop

✅ Je kan het alleen doen

✅ Geschikt voor professionele sporters

✅ Opwarming

✅ Cool down

✅ Vergroot de range of motion van de spier

✅ Meer zuurstof in de spieren

✅ Verschillende soorten foamrollers

Trigger Point GRID Foam Roller
Gladiator Sports Foam roller
Trigger Point The Grid X

 

massage met een foamroller

Hoe werkt een Foamroller?

Een foamroller of schuimroller is een lichtgewicht, cilindrische buis van gecomprimeerd schuim het wordt ook wel fasciarol of hardschuimrol genoemd. Het is een zelfmassage gebruiksvoorwerp van polyethyleen of kurk  dat wordt gebruik voor neurologische en orthopedische faciliteiten. foamrolling is gebaseerd op het principe van myofasciale therapie.

Het doel van een foamroller is om de structuur van de fascia van buitenaf te beïnvloeden door middel van het uitrollen van de triggerpoints. Dit wordt ook wel Fascial Release genoemd. Het gebruik van een foamroller heeft als doel het evenwicht, de mobiliteit maar ook de kracht en het herstelproces van het lichaam te verbeteren. Met behulp van uw eigen lichaamsgewicht in combinatie met de schuimroller wordt druk uitgeoefend op verharding van de spieren. Met als doel de spierspanning te verminderen en de bloedcirculatie te verhogen. Tegenwoordig zijn er verschillende foamrollers die elk hun eigen nut en functie hebben. Afhankelijk van je situatie kies je de juiste foamroller. Hieronder de verschillende types foamrollers:

Een grote foamroller wordt gebruikt voor het uitrollen van grote spieren zoals de hamstrings, quads en kuitspieren. Een grote foamrolleris extra geschikt voor de rug omdat je deze ook onder je kan plaatsen terwijl je ligt om zo verschillende oefeningen te doen die niet mogelijk zijn met kleinere foamrollers. Grote foamrollers zijn meestal 60 centimeter lang en zijn makkelijker in gebruik omdat je er sneller mee kunt werken. Bijvoorbeeld 2 benen tegelijk of met de hele rug.

Een kleine foamroller is meer geschikt voor de armen en nek. Verder is een foamroller tot 40 centimeter makkelijk mee te nemen en is ze ook geschikter voor alle situaties. Denk er aan dat je niet op een kleine foamroller kunt gaan liggen met je rug dus als je deze oefeningen hiermee wilt doen kan je beter een grotere foamroller kiezen.

Een foamroller met structuur kan meer druk uitoefenen op specifieke punten in je spier. Dit is beter om het herstel te bevorderen aangezien de triggerpoints zo beter ingedrukt kunnen worden. . Als je heel veel sport of een atleet bent is de betere keuze een foamroller met structuur. De kleur bepaalt meestal ook voor wie ze zijn. Zo zijn de zwarte modellen voor de meest gevorderde sporters.

Een gladde foamroller legt de druk gelijkmatig over een gebied en het is ook minder belastend op je spieren. Beginners gebruiken meestal een grote gladde foamroller omdat ze hier beter op kunnen steunen en omdat het aangenamer is voor de spieren

TIP: Beginners kunnen beter een minder harde gladde foamrol kiezen. Hier kan je alle oefeningen mee doen dus ook degene waar je met de rug op de foamroller ligt.

 

Foamroller Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van een Foamroller is het van belang de rekening te houden met de volgende aankoopcriteria:

  • Hardheid
  • Formaat
  • Textuur
  • Materialen

Hardheid

Een zachte foamroller is minder pijnlijk, comfortabeler en meestal aangeraden voor beginners. Jammer genoeg houdt dit wel in dat ze minder effectief zijn om de triggerpoints te stimuleren.

Een harde foamroller is dan weer pijnlijker maar effectiever om de triggerpoints te masseren. Elk lichaam verschilt dus raadpleeg altijd een sportcoach of deskundige voor advies welke foamroller het best is voor jouw lichaam.

Formaat

Zoals je in het hoofdstuk hoe werkt een foamroller kon lezen bovenaan beïnvloed het formaat van een foamroller de functies. Zo zijn de grotere foamroller meer geschikt voor beginners omdat je 2 benen tegelijk kunt rollen, en er makkelijk met je rug op kunt liggen voor oefening te doen. Spieren zoals de hamstring en quads zijn makkelijk te foam rollen met een grote foamroller. Een kleinere foamroller is dan weer beter voor je nek of armen te masseren. Ook is een kleine foamrollen makkelijk om mee te nemen.

Textuur

Een gladde foamroller is meer geschikt voor beginners maar minder effectief aangezien het niet zo specifiek en diep de triggerpoints kan los maken. Een Foamroller met structuur is dan weer beter voor gevorderde sporters aangezien je diep kunt masseren. Dit betekent dan ook weer meer pijn. Zo zijn er foamrollers met verschillende reliëf zodat je de foamroller kan gebruiken op verschillende manieren.

 

welke foamroller kopen

Materialen

Meestal zijn de schuimrollen gemaakt van gecomprimeerd polyethyleen schuim omhuld door kunststof. De dichtheid van het schuim bepaalt de hardheid van de foamroller.

TIP: Als je veel sport is het verstandig om een foamroller met structuur te gebruiken. Het zal zorgen voor een diepere massage van je triggerpoints.

Meest gestelde vragen over Foamrollers [FAQ]

Een grote gladde foamroller van 1 meter is beter geschikt voor beginners omdat je weinig weerstand tegen pijn hebt zullen de zelfmassages niet zo sterk zijn.

Als je meer dan één keer per week gaat sporten kan een kleinere hardere foamroller beter zijn. Deze hebben meestal een lengte van 30 – 40 centimeter en heeft ook een structuur waardoor je dieper de triggerpoints kunt masseren.

Als je meer dan 3 keer per week sport is het aangeraden een harde foamrollen met structuur te gebruiken. Meestal zijn deze foamrollers zwart van kleur en worden ze gebruikt door de “elite sporters” De structuur maakt het mogelijk op zeer diep de triggerpoints te masseren. Deze foamrollers doen ook meer pijn dan de zachte foamrollers dus niet zo geschikt voor beginners.

Een gemiddelde foamrol sessie duurt ongeveer 5 minuten. Je rolt meestal 10 tot 20 seconden over elk te behandelen gebied en gaat dan zo door naar het volgende gebied met triggerpoints. Let erop dat je niet te snel rolt over elk gebied maar dat je met langzame bewegingen rolt over elk gebied.

Als je last hebt van je onderrug wordt dit sterk afgeraden. Het kan zijn dat je een discprobleem hebt. Raadpleeg altijd eerst een professional vooraleer je gebruik gaat maken van een foamroller. Je zal uitleg krijgen welke oefeningen al dan niet geschikt zijn voor jouw lichaam.